Du måste vara minst 18

Du måste vara minst 18 år för att se den här webbplatsen. Är du över 18?

Nej, jag är inte 18 år Nei, jeg er ikke 18 år

Den första versionen av den elektroniska cigaretten kan spåras tillbaka till 1960-talet

Intervju med uppfinnaren av e-cigaretten

Den första versionen av den elektroniska cigaretten kan spåras tillbaka till 1960-talet där den amerikanska uppfinnaren, Herbert A Gilbert, patenterade en design för en anordning som "ersätter brinnande tobak och papper med uppvärmd, fuktig, smaksatt luft". Även om vissa prototyper producerades fick han inte mycket uppmärksamhet vid den tiden, främst på grund av den utbredda distributionen och populariteten av cigaretter och de marknadsföringsstrategier som tobaksbolagen använde under den perioden.

Det var inte förrän 2003 då den kinesiska farmaceuten Hon Lik patenterade den moderna designen som vi blivit bekanta med idag. Under de senaste tio åren har saker förändrats snabbt i vapingvärlden, och medan enheterna och metoderna för att använda en elektrisk cigarett har förändrats har grundförhållandena i allmänhet förblivit desamma.

I maj 2016 infördes strikta förordningar i både Europa och Nordamerika, som allvarligt hotar att vända vape-industrin upp och ner. Det finns också en myriad av förvirrande innehåll runtom, med media som sträcker sig på båda sidor av staketet, vissa utvalda som specifikt tar en ståndpunkt i frågan, sedan U-vänder och helt ändrar sin åsikt helt och vänder sedan tillbaka igen!

Det är också den långsamma integrationen av stora tobaksföretag i vapingindustrin som fortsätter att få mer och mer inflytande, trots att det ironiskt nog främjar tobaksanvändning, liksom Phillip Morris som försöker ta ett helt land inför domstolar över förordningar.

Hon Lik delade några tankar om vad han tycker är framtiden för vaping- och e-cigindustrin.

FÖR ATT BÖRJA :
Kan du berätta historien om hur du uppfann den moderna elektroniska cigaretten?
Hon Lik: Det är en lång historia, men låt mig försöka ge dig en enkel version. Jag började röka när jag var 18 år. På den tiden arbetade jag på landsbygden och jag använde cigaretter eftersom jag arbetade mycket hårt och mycket långt borta från mina föräldrar och familj. Det var ganska ensamt, så cigaretterna blev min goda vän.

Så småningom åkte jag tillbaka till stan för att studera och studerade som apotekare. Min arbetsbelastning ökade stadigt, så cigarettförbrukningen ökade. Jag förstod verkligen skadan av att röka avseende min hälsa, så efter en stund tänkte jag "eftersom jag är en farmaceut, kanske kan jag använda min kunskap för att utveckla något som kan hjälpa mig att sluta röka."

Jag hittade nikotinfläckar och använde dem ett tag, men de hjälpte inte riktigt. Detta var vändpunkten. Jag bestämde mig för att använda min kunskap för att utveckla en alternativ produkt.

OCH HUR SKAPADE DU EN E-CIGG?
Hon Lik: Jag började officiellt utveckla denna alternativa enhet under 2002. Jag förstod som farmaceut att leveransen av nikotin från ett plåster skiljer sig mycket från rökning: lappen levererar nikotin i ett jämnt flöde genom blodets hud, men det kommer att förblir stabilt under lång tid. När du bränner tobak och andas in nikotin kan det snabbt komma in i lungorna och blodomloppet och uppnå ett "rus" som är mycket tillfredsställande. Jag började leta efter det bästa sättet att efterlikna rökning. Bara för att jag förstått detta i teorin, betydde det inte att jag lätt kunde hitta en lösning.

Just nu fanns det ingen information eller material att hitta. Jag hade en lång period av misslyckanden. Varje dag när jag vaknade fick jag en ny uppfattning om hur man skulle förbättra enheten eller materialet.
Varje vecka kom jag på en förbättrad modell. 2003 registrerade jag patentet i Kina, USA och även i EU.

HADE DU NÅGONSIN KUNNAT TRO ATT DET SKULLE BLI SÅ STORT?
Hon Lik: För att vara ärlig, ja. Jag förväntade mig att framgången skulle bli enorm, och på grund av denna tro var det faktiskt min motivation att genomgå en mycket lång och hård utveckling.

VAD TYCKER DU OM DE MÅNGA VAL AV E-VÄTSKESMAKER PÅ MARKNADEN? DESSERTER, FRUKTER OCH ANNAT?
Hon Lik: Naturligtvis för den specifika smaken du nämnde om godis och mat har jag smakat dessa. Men jag är en rökare, så jag gillar det inte eftersom jag är van vid tobakssmaken. Men jag förstår också att majoriteten av e-cigarettkonsumenterna är ex-cigarettanvändare, så majoriteten är inte bekymrade över den här typen av smak. Kanske kommer en mycket liten grupp individer att använda den här typen av smak som modeprodukt.

ÄNDÅ VERKAR DET SOM SMAKPRODUKTERNA ÄR VÄLDIGT POPULÄRA, OCH ÄR DET ÄVEN HOS TIDIGARE RÖKARE. De berättar för mig att det hjälper dem att låta bli vanliga  cigaretter.
Hon Lik: Tack för informationen. Jag förstår. Jag tror att amerikaner använder fler sockerprodukter än kineserna. Det kan finnas ett möjligt svar där på detta fenomen.

TACK FÖR DIN TID. Är det något du vill lägga till?
Hon Lik: Jag har en sak att lägga till, och det är följande: I början fick e-cigaretten mycket uppmärksamhet eftersom det var ett nytt koncept och den potential som den ger samhället - potentialen som ett alternativ och mindre skadlig produkt jämfört med brinnande tobak.

Jag är mycket glad över att se det resultatet, och det är mycket normalt att tvivel eller diskussioner om ny teknik, standarder och säkerhet uppstår.

Som sagt, media från hela världen verkar ibland vara mer fokuserade på sensationella nyheter snarare än att fördjupa sin förståelse runt denna nya produkt och dess potential. Den diskussionen jag vill ha är hur jag kan förbättra den tillgängliga tekniken, hur man kan förbättra standarderna, hur man ytterligare kan minska risken och förbättra produkten. Jag vill öka medvetenheten så att miljarder konsumenter kan dra nytta av den nya produkten.